Roglic maakt koers, lost vrijwel iedereen en sprint Mas naar huis: O'Connor krijgt één minuut aan de broek van Sloveen (2024)

Primoz Roglic heeft de achtste etappe in de Vuelta a España gewonnen. Na een interessante dag was hij op de lastige slotklim de snellere van Enric Mas, de Spanjaard van Movistar die dus tweede werd. Eigenlijk leek de kopgroep over goede papieren te beschikken, maar door vreemd achtervolgingswerk van Israel-Premier Tech kwam alles weer bijeen. Dat cadeautje pakte Roglic, die op de slotklim meermaals aanviel, vrolijk uit: de Sloveen smeerde Ben O'Connor ongeveer één minuut aan.

Starten deden de renners zaterdagmiddag rond een uurtje of 13.30 in Úbeda, waar het - hoe kon het ook anders - snikheet was. Vanuit daar konden de dienstdoende coureurs zich opmaken voor een rit over 159 kilometer, in de richting van finishplaats Cazorla. De eerste helft was niet onoverkomelijk: het zou telkens lichtjes op en af bollen. In helft twee zouden de twee gecategoriseerde beklimmingen opdoende, achtereenvolgens de Puerto Mirador les Palomas (7,3 kilometer aan 5,7 procent) en de Sierre de Cazorla-slotklim (4,8 kilometer aan 7,1 procent, maar wel met ijzingwekkende percentages!).

Schmid, Leemreize en Tejada initiëren kopgroep

Direct nadat het startschot gegeven werd, was het bal. Meer dan de helft van de deelnemers leek wel ambitie te hebben om mee te sluipen in de vlucht, wat resulteerde in een spervuur aan (mislukte) aanvallen. Dan weer die, dan weer die. Keer op keer was het tevergeefs. Onder meer Marc Soler, sprintrevelatie Pau Miquel en zelfs Wout van Aert probeerden het. Decathlon AG2R La Mondiale, de ploeg van klassem*ntsleider Ben O'Connor, en Red Bull-BORA-hansgrohe, de ploeg van Primoz Roglic, dichtten echter de gaten.

Het duurde ongeveer 60 kilometer vooraleer er dan ein-de-lijk een groepje wist te ontsnappen. Dat begon eerst met een drietal, bestaande uit Mauro Schmid (Jayco-AlUla), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) en Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team). Haast als vanzelfsprekend waren er ook verschillende tegenaanvallen waarneembaar, met uiteindelijk vijf jongens die de oversteek konden maken: Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Ion Izagirre (Cofidis) en Oier Lazkano (Movistar).

Lees verder onder de foto!

We hadden dus een octet voorop, terwijl het peloton - het duurde even - het dan toch welletjes vond. In een mum van tijd ging de voorsprong van het achttal naar een minuut of vier à vijf. In het peloton controleerde Decathlon AG2R, voor wie er - Tejada was op bijna zeven minuten de best geklasseerde renner - geen vuiltje aan de lucht leek.

Israel-Premier Tech bemoeit zich met achtervolging

Toch ging redelijk uit het niets ineens Israel-Premier Tech zich met de achtervolgingsdebatten in het peloton bemoeien. Vooral Riley Sheehan verrichtte beulswerk, waardoor er toch flinke happen van de voorsprong af gingen. Daarna mocht ook Dylan Teuns, van wie we deze ronde en vooral in deze etappe iets meer hadden verwacht, zich in het zweet werken, hoofdwaarschijnlijk ten dienste van Michael Woods. Onder de drie minuten geraken was echter nog niet zo makkelijk.

Intussen was vanuit de kopgroep Schmid met een solo-onderneming begonnen. De Zwitsers kampioen ging eerst vol voor de bergpunten op de Puerto Mirador les Palomas, pakte de volle buit en ging daarna door in zijn uppie. Zijn technische vaardigheden kwamen in de afzink goed van pas, want hij nam flinke (!) risico's. Voor Visma | Lease a Bike was het ondertussen een hard gelag. Wout van Aert kreeg te maken met mechanische pech, terwijl Cian Uijtdebroeks - alweer! - moest passen.

Arensman opnieuw een offday, Israel-Premier Tech verbaast vriend en vijand met ogenschijnlijk kansloze onderneming

Schmid, die supersterk oogde, kreeg uiteindelijk toch weer gezelschap van de andere vluchters (alleen Leemreize was gelost). En dus was er weer sprake van een zevental als tête de la course. Het was daar écht hollen en stilstaan, terwijl Israel-Premier Tech eigenlijk geen meter meer dichterbij kwam: drie minuten bleef het voorgift.

Op twintig kilometer van de aankomst was de voorsprong van de kopgroep dan tóch geslonken tot twee minuten. Ging het de blauwhemden dan toch lukken om alles bijeen te brengen? Het leek eerst nog zo onwaarschijnlijk, temeer omdat ze geen hulp van andere ploegen kregen. Op zeventien kilometer van het einde was het overigens ook 'einde verhaal' voor Thymen Arensman, die wederom een slechte dag had en derhalve moest passen.

Lees verder onder de foto!

Halen ze het wel of halen ze het niet?

In de kopgroep werd er vervolgens slag om slinger gedemarreerd, terwijl kort daarvoor in het peloton een opmerkelijke valpartij waarneembaar was. Daarbij lag ook Giulio Ciccone, de tot nu toe onzichtbare Italiaan van Lidl-Trek. Ook Joao Almeida (UAE Team Emirates) leek het in de favorietengroep moeilijk te hebben. De Portugees reed constant achterin de groep.

Hoe stond het er dan voor met de voorsprong van de koplopers? Gezegd moest worden dat de kopgroep door de verschillende aanvallen uiteengeslagen was. Enkel Vergallito, Lazkano en Tejada hielden nog stand, maar dat was op zeven kilometer van het einde nog wel met anderhalve minuut voorsprong!

Roglic maakt koers, lost vrijwel iedereen en klopt Mas in de sprint: O'Connor krijgt eerste tijdsverlies aan de broek

Aan de voet van de slotklim was het verschil één minuut, al moest gezegd worden dat de samenwerking voorin ver te zoeken was. Tejada begon er dan maar snel aan, in de wetenschap dat het peloton volle bak doorreed. In het peloton was er bij het opdraaien een valpartij waarneembaar, met daarbij ook schaduwfavoriet Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny). De Vlaming viel niet, maar moest wel voet aan de grond zetten. Ook Red Bull-BORA-hansgrohe-man Aleksandr Vlasov stond erbij, waarna Roglic er maar zelf vandoor probeerde te gaan. O'Connor - die had vleugels in zijn rode trui! - volgde de Sloveen echter nauwgezet.

Een klein groepje wist zich eventjes te ontdoen, maar daar zat geen Almeida bij. Ook Kuss was er niet bij, terwijl Van Eetvelt door de val dus moest zien terug te keren. Alles kwam echter weer bij elkaar, waarna het uitkijken was naar nieuwe aanvallen. Maar eerst moesten ze de drie koplopers nog inhalen. Roglic kwam daarop met een serieuze versnelling op twee kilometer, O'Connor had het geluk dat Felix Gall het werk voor hem kon oplossen.

Bij een nieuwe versnelling van Roglic had O'Connor het al een stukje lastiger. Enkel Mas en Landa konden de ex-schansspringer volgen. Op 1,1 kilometer van de finish haalde Roglic de laatste koploper, Tejada, bij. Wat ging er dan gebeuren? Mas wilde in ieder geval niet overnemen, wat O'Connor dus weer ten gunste kwam! Toch ging het écht niet van harte bij de Aussie, die langzaam maar zeker verder wegzakte. Roglic moest enkel nog af zien te rekenen met Mas, die inderdaad niet opgewassen was in de spurt. Landa werd derde, terwijl O'Connor - bonificatieseconden meegerekend - ongeveer een minuut aan de broek kreeg. Dat belooft!

Uitslag etappe 8 Vuelta a España 2024

-

Lees ook
Parcours en uitslagen Vuelta a España 2024 | Van Aert wint in Cordoba, zwaar weekeinde voor de boeg
Deelnemers, rugnummers en uitvallers Vuelta a Espana 2024 | Coquard finisht niet in rit acht
Klassem*nten Vuelta a España 2024 | Dit zijn de verschillen voorafgaand aan venijnige heuvelrit op zaterdag

Lees hier ons liveblog van de achtste etappe uit de Vuelta a España 2024 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Roglic maakt koers, lost vrijwel iedereen en sprint Mas naar huis: O'Connor krijgt één minuut aan de broek van Sloveen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6732

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.